Zöld, piros vagy sárga? Három élelmiszercsoport segít az egészséges táplálkozásban

Kevés dolog befolyásolja annyira az öregedés sebességét, mint a táplálkozás. Bas Kast, A Táplálkozási Iránytű című könyv szerzője aszerint rangsorolta az élelmiszereket, mennyit érdemes fogyasztani belőlük.
Zöld, piros vagy sárga? Három élelmiszercsoport segít az egészséges táplálkozásban

A zöld kategóriába került élelmiszerekből szinte soha nem elég. A sárgáktól néha ajánlatos tartózkodnunk, míg a pirosakat érdemes inkább elkerülnünk.

Bármikor, bármennyit: a zöld élelmiszerek

Ide tartoznak a keresztvirágos zöldségek (mint a brokkoli vagy a karfiol), a gyümölcsök közül a mangó, a körte és a narancs, a tejtermékekből a joghurt, kefir, a halak közül pedig a hering, a lazac, a makréla.

Az italokból csak a víz, a zöld és fekete tea, valamint a filteres kávé került ebbe a kategóriába. Gombák közül a shiitake ajánlott, míg olajokból az olivát és a hideg sajtolású repceolajat fogyaszthatjuk bűntudat nélkül. Gabonák közül teljes kiőrlésű termékeket, bulgurt, quinoát találunk a listán.

Csak óvatosan: a sárgák

Érdemes módjával fogyasztanunk a tojást és a sót, ahogyan a sört, bort és a presszókávét is. Emellett figyeljünk oda, mennyit fogyasztunk a burgonyából, fehérrizsből, tonhalból, vajból és kókusztejből.

Lehetőleg kerüljük: a pirosak

Az italok közül a kóla, fanta, pepsi és a röviditalok a legkárosabbak, míg az édességek közül a finomított cukrot tartalmazó termékek kerülendők. A szalámi, a sonka, az iparilag feldolgozott sertéshús, de a chips és a croissant is szerepel a tiltólistán.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Az angol nyelv fontossága a vendéglátásban

Az angol nyelv fontossága a vendéglátásban

Hazánkban - kis ország lévén, jelentős idegenforgalommal -, rettenetesen fontos lenne, hogy a vendéglátás területén minél többen beszéljenek idegen nyelveket, elsősorban az angolt, amit a külföldiek jelentős része beszél is, de biztosan megért.

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Egy borosüveg lezárása mindig a borász utolsó feladata, hiszen ezzel útnak engedi azt az adott palackot, aminek köszönhetően a benne található ital hosszú távon őrzi meg a zamatát.

Hűtő választása vendéglátó egységbe: így hozz döntést!

Hűtő választása vendéglátó egységbe: így hozz döntést!

A vendéglátóiparban az élelmezés területén talán a legfontosabb, hogy biztosítva legyenek a vendéglátóipari egység számára a jó minőségű, nagy tároló térrel rendelkező, üzembiztos hűtő és fagyasztószekrények.